2007 – RE:Vision

This is just an announcement of a previous group exhibition held in a Hungarian contemporary art gallery called ‘Dorottya’ in 2007.

That was the debut of the short animation called ‘Re:Vision’

http://www.ivo3d.hu/revision2007.html

_____________________________________________________

RE:Vision /Revízió

a 3D animation by Ivó Kovács
sound designed by PRXT(Krisztián Prokob)

2007
9’55” 1920p FullHD

Debut @ Dorottya Gallery:
INSIDE JOURNEY

‘Is stream of consciousness truly unbroken? There was truly never a beginning to the series of experiences, so does this mean that there will also never be an end? Are there imaginative, ‘inner’ pictures that we all experience? Can we recognize them, and if so, can some sort of realisation follow from this? Should we subject these at all to the revision of conceptual thinking? Are we all parts of the same ocean, the waves on it, or should we just suppose that it is only the circulatory system that is common in us, in men? And to show all this virtually simultaneously – isn’t that a utopia?’

__________________________________________

Alternate title for RE:Vision2007

__________________________________________

From Dékei Krisztina/ magyarnarancs.hu:

A Dorottya Galéria Utazás önmagunkba című kiállításának kurátora kurrens témát feldolgozó, a külsődleges jegyek (a testábrázolás) és a belső személyiség (az identitás) viszonyait és kérdéseit feszegető műalkotások mellékvizén indította el hajóját. A kiválasztott művészek útja így a test belsejébe vezet – a kérdés csupán az, hogy e búvárkodás során milyen mélyre hatolnak le az alkotók.

A Dorottya Galéria Utazás önmagunkba című kiállításának kurátora kurrens témát feldolgozó, a külsődleges jegyek (a testábrázolás) és a belső személyiség (az identitás) viszonyait és kérdéseit feszegető műalkotások mellékvizén indította el hajóját. A kiválasztott művészek útja így a test belsejébe vezet – a kérdés csupán az, hogy e búvárkodás során milyen mélyre hatolnak le az alkotók. A válaszok igen eltérőek. Van, akit csupán az utazás folyamata inspirál, mást a felszín által elrejtett testrészletek hoznak izgalomba, s végül láthatjuk azt is, hogy miként lehet mindez egy nagyon kemény és személyes önvizsgálat eszköze és hordozója.

(…)

Kovács Ivó magas szinten, biztos kézzel alkalmazza a virtuális valóságok létrehozására alkalmas számítógépes programokat – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a “polgári életben” háromdimenziós animációkat készít bábszínházak számára. A zárt színpadi tér hatása és az emberalakok marionettbábuként történő mozgatása a Re:vízió című, majd 10 perces videomunkáján is felismerhető, továbbá a szobrászi festői előképzettségből származó azon igény is, hogy az animációban feltűnő humanoidok minél plasztikusabbak legyenek. Univerzális vízióját egyfajta teremtéstörténetnek szánta, melyben – akárcsak a földi élet kialakulásában – a víz a központi szereplő. Tenger hullámzik, esőcseppek kopognak, vércseppek lökődnek ki valamilyen folyékony anyagba, alulról áramló, egészen fémszerű vízmolekulák tapadnak egymáshoz, melyekből – a Terminátor 2. alakjához hasonlóan – férfiak és nők teste áll össze. Az alakok végeláthatatlan rituális táncot járnak, felpattannak, megpördülnek, majd visszahullnak a négyzetrácsos színpadra, később iszonytató tömegben “szörfölnek” a hullámmozgást imitáló, meggörbülő síkon. Azáltal, hogy végül belezuhannak a hullámszakadékba, és a testükről lefoszlik, majd elillan a fehér burok, az animáció leginkább a halál lírai ábrázolásának vagy egy tudományos megállapítás transzcendenciába oltott illusztrációjának tűnik. Tény ugyanis, hogy megközelítőleg azonos (70 százalék) a tenger (beleértve az édesvizeket is) és szárazföld, valamint az emberi testben található víz és szilárd anyag aránya – ebben az olvasatban a testünk belsejében hullámzó/háborgó tenger mintegy visszatér az eredethez, és egyesül az élet körforgását irányító Egésszel. Kovács animációja mindezek mellett kissé hosszú, és sokszor inkább csak az érződik, hogy mekkora örömet jelentett számára egy-egy technikai részlet bravúros megoldása.

(…)

Dorottya Galéria, Bp. V., Dorottya u. 8. Nyitva november 24-ig

Advertisement

One Reply to “2007 – RE:Vision”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: