Veled is… | Could happen…

“Veled is megtörténhet” Radnóti Est a Radnóti Emlékév alkalmából, Szeged, 2009

“Could happen to you, too” Radnóti’s memorial evening,  Szeged, Hungary, 2009

a drama based on Radnóti’s poetry,

poem recitation by Bea Melkvi and Attila Harsányi

Directed by Attila Harsányi
3D animation and screenings by Ivó Kovács

Credits/links:

hetekcsoportja.hu
ivo3d.hu
hetekcsoportja.wordpress.com

Miklós Radnóti is one of the most famous Hungarian poet, who fell victim to The Holocaust. After a long and tiring force-march, he was shot into a mass grave near the village of Abda in Northwestern Hungary. Throughout the last months of his life, he continued to write poems in a little notebook he kept with him. These final poems are lyrical and poignant and represent some of the few works of literature composed during the Holocaust that survived. Possibly his best known poem is the fourth stanza of the ‘Razglednicák’, where he describes the shooting of another man and then envisions his own death.

head-shoot test frame for Radnoti’s screenings

According to the artistic direction, the animation style was developed as realistic as it was possible within a tight deadline. The style intentional emphasis the reality of death. Every beings who were born are going to pass away or literally speaking: – every beings are sentenced to death -. But nobody has the right to make a decision about your life and death, just you have it for. The performance is an exclamation mark for the upcoming generations. It warns for the real danger called: ‘Hate’, what is hiding within us. Hate is a monster, but meaningless, should be always avoided.

Radnoti’s shot, transparency pass

_______________________________________________________________

the luger shot

_______________________________________________________________

Short text in Hungarian from hetekcsoportja.hu about the performance:

“A Hetek Csoportja független színházi társulat szokványosnak nem mondható irodalmi-színházi estet szerkesztett a Radnóti centenárium kapcsán. Azonban nem kizárólagosan az emlékév okán. Radnóti Miklós életének és művészetének, szellemi hagyatékának örökérvényű, igen fontos üzenete van a társadalom és az emberiség számára.

Egy gondolatmenet szervezi az előadást, mely javarészt Radnóti Miklós kevésbé ismert műveiből, verseiből, publicisztikáiból épül fel. Az előadók szándéka ezzel, hogy az iskolából majd mindenki által ismert egynéhány versén túl többet mutassanak a költőből.

Radnóti életművén keresztül az előadás megidéz egy ˝oly kor-t,mely nem tanult a korábbi korok hibáiból és emberi értékek sokaságát és életek millióit pusztította el. Mely kor az emberség eltiprása által az emberiséget sodorta veszélybe.˝ Egy oly kor-t, melyről nem tudjuk biztosan, hogy a múlté-e már, vagy mi is oly korban élünk, amilyenben Radnóti.

˝tudom, semmi sincsen jól úgy ahogy van, de boldog vagyok mert harcolok hogy jól legyen mindenés a harc lombját egyszer majd megsüti a napfény ebben hiszek˝
(1931)

Az előadás egészének vezérfonala egy 76 évvel ezelőtt, a költő által papírra vetett, mégis inkább képzeletben létező interjú. Öninterjú, melyben Radnóti Miklós maga magának válaszol. A Hetek Csoportja két színművésze hangján ez a szöveg, és a közé szőtt versek, prózai írások az est folyamán beszélgetéssé válnak. Az itt felmerülő kérdésekből azonban bárki fejében lejátszódhat hasonló tartalmú beszélgetés. Bármelyikünkben felmerülhetnek efféle kérdések tisztességet, tartást, becsületet, emberséget, szeretetet, toleranciát, békét, gőgöt, butaságot, uralkodást, hitet, csalódást vagy reményt illetően. És ugyanígy: bármelyikünkkel megtörténhet bármi, ami a történelem során mással már megtörtént.

Az előadást a Csoport egyik alapítója, Melkvi Bea, valamint a Miskolci Nemzeti Színház színésze, a társulat vezetője Harsányi Attila készítette és beszéli el.
Az előadás vetített, animált hátterét Kovács Ivó készítette.”

Hetek Csoportja

ivo3d.hu

___________________

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: